Реджеп Ердоган постигна мечтата на живота си- той вече е по-силен политик от Ататюрк. Това се казва в статия в авторитетното немско издание "Шпигел". Но въпреки победата на изборите, днес на турския президент ще му е по-трудно, отколкото преди няколко години, се казва още в статията.

Една от причините е упадъка на неговата собствена партия, която не успя да получи мнозинство и се принуди да търси съюз с ултранационалисти, които несъмнено ще поискат от него отстъпки. Не е изключено те като начало да получат и поста на вицепремиер в новото турско правителство.

Проблемите на Турция остават и се задълбочават. Обществото в страната е разделено на две-едната част смята Ердоган за "спасител", а други виждат в него деспот. Напрежението на политическия фронт вече оказва негативно влияние на турската икономика. Турската лира се обезцени, инфлацията не е падала под 11%, дълговете на турските компании достигнаха 222 милиарда долара, всеки четвърти турски гражданин до 23 години е безработен.

По всяка вероятност Ердоган ще продължи да настоява на крупни държавни инвестиции в строителството, а наливането на пари в този отрасъл може да доведе страната към края на годината до дългова криза. Турският президент остава и противник на повишаване на лихвите, което също не е добър сигнал за инвеститорите. А политиката му го направи и неудобен партньор на Запада и САЩ, което също се отразява негативно.