След завършването на срещата на Г-7 германският канцлер Олаф Шолц посети зоната, разделяща двете корейски държави, като напомни, че страната му също е била разделена. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък посети Монголия, където говори за мир, но и лобира за френска компания. 

По време на визита в Южна Корея Шолц призова Северна Корея да спре с ядрените и ракетните си изпитания, предаде ДПА. Канцлерът посети демилитаризираната зона, разделящата двете корейски държави и каза, че опитите на Северна Корея да се сдобие с ядрена бомба трябва да престанат. Това е заплаха за мира и сигурността в региона, заяви Шолц по време на тази визита.

За посещението си на граничната между двете корейски държави зона Шолц заяви, че това е една вълнуваща визита, предвид това че неговата страна Германия също е била разделена. "Германия сега е обединена. Това е най-голямото богатство, което ние имаме", заяви Шолц.

Шолц, придружаван и от съпругата си Брита Ерст, посети и сградата на казармите, където през 1953 г. бе подписано споразумението за прекратяване на огъня, договорено след тригодишна война на Корейския полуостров. В една от сградите, където масата, на която са се водили преговорите, е разположена точно на граничната линия, Шолц стъпи за няколко минути на територията на Северна Корея, отбелязва ДПА.

Визитата на Шолц в Южна Корея е първото посещение на двустранно равнище на германски лидер в страната от 30 години. Предшественичката на Шолц - Ангела Меркел, посети само веднъж Южна Корея, но тя дойде там за участие в среща на върха на Г-7 през 2010 г.

В Сеул Шолц проведе среща с южнокорейския президент Юн Сук-йол, предаде Ройтерс. По време на нея двамата лидери съобщиха, че техните страни скоро ще подпишат споразумение за защита на военните тайни и за укрепване на отбранителното сътрудничество.

Двамата лидери освен това дискутираха задълбочаване на сътрудничеството в производството на полупроводници, както и в други икономически сфери.

В същото време Еманюел Макрон бе на кратка визита в Улан Батор, столицата на Монголия, предаде Франс прес. Това е първа визита на Макрон в тази азиатска страна.

Френският президент пристигна в 18,30 ч. местно време в монголската столица и бе посрещнат на летището с военни почести от монголската гвардия в традиционни униформи.

По време на кратката визита Макрон се срещна с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух. Той го посрещна в традиционна юрта, разположена в двора на президентския дворец в Улан Батор. Преди това на централния площад "Сухбаатар" двамата президенти направиха преглед на монголските военни.

От началото на руската инвазия в Украйна Франция умножи усилията, за да разговаря със страните, които не осъдиха ясно войната, водена от Москва. Визитата на Макрон в Улан Батор се вписва в този контекст.

На обща пресконферения с монголския президент Макрон заяви, че двамата споделят решимостта да подкрепят една подложена на агресия страна и целта за завръщане към мира на европейския континент при спазване на международното право. Макрон приветства също така приноса на Улан Батор за мултилатералната система, на която се основава международната сигурност. От своя страна монголският лидер се ограничи до общо изказване за подкрепа за запазване на мира и стабилността по света.

По време на визитата Макрон говори и за френската ядрена група "Орано", която присъства вече в региона и която е кандидат за проект за мащабен добив на уран. Но проектът все още не е одобрен от монголското правителство. Макрон увери, че проектът ще спазва най-добрите стандарти в областта на околната среда и най-добрите социални стандарти. Той изтъкна, че ако френската компания спечели проекта, това би позволило извличането на критични метали от изключителна важност. Макрон спомена и стремежа си за постигане на енергиен суверенитет за Франция.

Париж също така се ангажира да финансира енергийния преход в Монголия чрез сътрудничество в областта на възобновяемите енергии и ядрената енергетика. Монголия зависи на 90 процента от въглищата за производството на електричество и следователно има нужда от декарбонизация на икономиката си, отбелязва Франс прес.

В края на визитата си в Улан Батор френският президент покани монголския си колега на държавна визита във Франция през есента.