Германският канцлер Олаф Шолц призова китайския лидер Си Дзинпин да разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски.

"Китайският президент Си Дзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се срещне и с украинския му колега Володимир Зеленски", каза днес германският канцлер, цитиран от ДПА и БТА.

Пекин се опитва да влезе в ролята на миротворец в конфликта между Русия и Украйна и дори изготви мирен план от 12 точки, които Путин одобри, отбелязва агенцията.

"Ние смятаме, че е важно да се говори не само с руския президент, но и с украинския", каза Шолц в Брюксел, където участва в срещата на върха на Европейския съюз. "Ясно е, че в основата на постигането на справедливо мирно споразумение с Украйна стои изтеглянето на руските войски", изтъкна той.

В същото време Шолц заяви, че ще продължи да поддържа контакти с Путин. "Често съм разговарял с руския президент и ще продължа да го правя", каза той от Брюксел. За последно двамата лидери разговаряха по телефона на 2 декември 2022 г., уточнява ТАСС.

Шолц отново отправи предупреждение към Китай да не изпраща оръжие на Русия, защото "това ще бъде голяма грешка".

Високопоставени европейски и американски представители казаха, че до момента няма доказателства да са били осъществени подобни доставки, посочва ДПА.

Тридневното посещение на Си Цзинпин в Москва, по време на което той разговаря в понеделник и вторник с Путин за войната и разширяването на търговските връзки между двете страни, приключи в сряда. От Москва китайският президент се прибра директно в Пекин.

В същото време името на Шолц беше споменато от американския разследващ журналист Сиймур Хърш, че евентуално той е причината САЩ да взривят "Северен поток", както твърди разследващият журналист.

Според Хърш американският президент Джо Байдън е одобрил взривовете на газопровода, за да накаже Шолц за нежеланието му през есента да дава оръжие на Украйна, съобщава China Daily и ТАСС.

"Единственото, което мога да предположа, е, че президентът Байдън се е уплашил от това, че канцлерът Шолц не искаше да доставя оръжие и военна техника. Не зная дали това е бил израз на гняв или наказание, но в крайна сметка главният източник на енергия за Западна Европа беше отрязан", коментира Хърш в интервюто.