Съветникът на президента Реджеп Тайип Ердоган Илнур Чевик направи шокиращо изявление във връзка с изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги от консулството на Рияд в Истанбул.

Чевик заяви, че саудитският крал Салман благодарил на Ердоган затова, че Анкара не е ровила надълбоко за разкриване на случая и по този начин е помогнала за имиджа на саудитския крал.

В интервю за в. "Йени Бирлик" съветникът на турския президент твърди, че изчезването на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул е вкарало в задънена улица режима в Рияд.

По думите му престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, за когото казва, че "си разигравал коня в родината си и в Близкия изток", потънал в дълбоко мълчание по случая  и на преден план излязъл крал Салман в качеството му на човек, който ще разреши скандала. Той обсъждал с американския президент Доналд Тръмп как да решат скандалната ситуация.

Саудитският журналист Хашоги бе в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул

Снимка: btvnovinite.bg

Тръмп бил наясно, че става дума за убийството на журналиста, но извършителите са действали без знанието на краля, т.е. извършено било от "саудитски хулигани".

"Анкара и саудитският престолонаследник не се обичат, понеже същият в съюз с ОАЕ плетe заговори срещу Турция, подпомага Кюрдската работническа партия /ПКК/ и сирийските бунтовници от Партия на демократичния съюз /ПДС/. Но Анкара, вместо да задълбочи разследването на по случая Хашоги, което ще даде повод светът да скочи срещу Рияд, предпочела да се покаже лоялна към саудитската кралска династия и поради тази причина помагала на краля Салман, като не се задълбочава много в разследването. Крал Салман благодари на Ердоган като на приятел", коментира президентският съветник.

Малка група турски следователи правят оглед на саудитското консулство в Истанбул днес, съобщи Ройтерс, като се позовава на фоторепортер на агенцията. Това е втори обиск в сградата на консулството тази седмица след изчезването на Кашоги преди две седмици, предаде агенцията.

Претърсването в консулството изглежда, че е съсредоточено основно върху задния двор, посочи фоторепортерът.

В понеделник вечерта турската полиция влезе за първи път в саудитското консулство и извърши обиск, продължил девет часа. Турски полицаи започнаха днес претърсване и на резиденцията на саудитския консул.

Саудитският журналист бе в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит в консулството.

Кашоги е ликвидиран за 7 минути, след като му рязали пръстите в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, а после бил и обезглавен, разкри турски източник, цитиран от в. "Хюриет". Той чул 11-минутен аудиозапис с моменти преди и след убийството на журналиста.

С влизането си в сградата Кашоги бил хванат и завлечен в една стая. На записа саудитският генерален консул Мохамад ал Отайби казва:

"Направете това отвън, ще ми докарате ядове", а глас го предупреждава: "Ако искаш да живееш, когато се върнеш в Саудитска Арабия, мълчи".

Това накарало консула да напусне стаята.

Инквизиторите на Кашоги му рязали пръстите един по един, за да признае, че е чужд шпионин. Той обаче категорично отричал и тогава бил обезглавен. В сградата имало крясъци преди това. Те спрели, когато Кашоги бил упоен с неизвестно вещество.

"Тялото на мъжа е било разчленено за седем минути и тленните останки на журналиста са били изхвърлени в канализацията", пише в. "Хюриет".

За убийството на Кашоги Рияд изпратил 15-членен екип с частен самолет в Истанбул. Той бил ръководен от Салах ал Тубайги, шеф на отдела за съдебна медицина към саудитското ведомство за сигурност. Тубайги започнал да реже тялото на журналиста, докато бил жив. Той си сложил слушалки, пуснал си музика и посъветвал другите членове на екипа да стори същото.

"Когато правя това, обичам да слушам музика", казал Тубайги.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не прикрива Саудитска Арабия във връзка с изчезването на журналиста, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че е изискал от Турция аудио- и видеоматериали по случая, ако има такива.

По-рано президентът на САЩ каза, че не желае да се дистанцира от Саудитска Арабия, въпреки продължаващата загриженост за Хашоги, и повтори, че се надява, че саудитските лидери от кралското семейство не са замесени в изчезването на журналиста.

"Не искам да върша това", каза Тръмп в интервю по телевизия Фокс, в отговор на въпрос дали САЩ ще скъсат с ключовия си съюзник от Персийския залив.

"Ще разберем какво се е случило. Надявам се, че кралят и престолонаследникът не са били в течение, това е много важен фактор за мен", каза той.

Тръмп подчерта, че САЩ имат нужда от Саудитска Арабия в борбата срещу тероризма, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от Саудитска Арабия в борбата с тероризма, с всичко, което се случва в Иран и другаде", обяви американският президент по телевизионния канал Фокс бизнес. Той подчерта колко важни са за американската икономика договорите с Рияд за оръжейни доставки.

Пред репортери в Белия дом Тръмп каза, че САЩ са поискали от Турция аудио и видео материали, които може да са свързани с изчезването на Кашоги след влизането му в саудитското консулство в Истанбул.

Вчера американският президент предупреди, че не трябва саудитските лидери предварително да бъдат обявявани за виновни в случая.

Днес Тръмп каза още, че до края на седмицата вероятно ще разбере какво точно се е случило с Джамал Кашоги.