Служителят на транспортната компания, ирландецът Ронан Хюз, в чието ремарке на камион бяха намерени телата на 39 виетнамски мигранти в Есекс, се призна за виновен в непредумишлено убийство. 

Труповете бяха открити в хладилния камион близо до Лондон миналата година. От жертвите 31 бяха мъже или момчета, а осем бяха жени.

Ронан Хюз се яви пред лондонски съд след откриването на телата през октомври.

Снимка: БТА

Имън Харисън от британския район Северна Ирландия не се призна за виновен по делото. Той е доставил камиона до белгийското пристанище Зебрюге, откъдето се е отправил на ферибот до Великобритания.

Случаят беше разгледан от Централния наказателен съд на британската столица Олд Бейли. Хюз, се призна за виновен и в конспирация за извършване на нелегална миграция от май 2018 г. до октомври 2019 г.

По-рано на 8 април 25-годишният шофьор - Морис Робинсън, който доставил хладилния камион с хора на територията на технопарк в Есекс, се призна за виновен за подпомагане на незаконна миграция, придобиване на съзнателно откраднато имущество и убийство на 39 души.

По случая има още петима обвинени. По-нататъшните изслушвания са насрочени за септември и трябва да отнемат пет седмици.

Както е установено от патологичното изследване, причината за смъртта на хората в камиона, включително трима тийнейджъри, е липсата на кислород и хипотермия. Температурата в хладилния камион, в която са открити труповете, е била минус 25 градуса по Целзий.