Първият заместник-началник на канцеларията на руския президент Владимир Путин Сергей Кириенко посети контролирания от Русия украински град Херсон, съобщи назначеният от Москва губернатор на анексирания през 2014 г. Крим Сергей Аксьонов в канала си в Телеграм.

Вижте снимки

Кириенко, който е бивш шеф на корпорацията "Росатом", е посетил фериботното пристанище в града, от което руската администрация евакуира мирното население от десния на левия бряг на река Днепър заради очакваното украинско настъпление срещу града.

"Дейностите по организацията на заминаването на жителите на левия бряг на Днепър в безопасни региони на Русия са завършени. Радвам се, че всички успяха бързо и безопасно да напуснат територията, която се обстрелва от въоръжените сили на Украйна", написа Аксьонов.

Той посочи, че Кириенко е посетил и Запорожката АЕЦ и е разговарял с персонала ѝ.

"В момента не им е лесно на хората, ние правим всичко възможно да ги подкрепим", допълни губернаторът на Крим.

Сергей Кириенко е един от най-влиятелните хора в Кремъл, заедно с началника на канцеларията на Путин Антон Вайно.

Байдън скептичен за думите на Путин, че не възнамерява да използва ядрени оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно изявленията на руския си колега Владимир Путин, че няма намерение да използва ядрено оръжие в Украйна,

Пред дискусионния клуб "Валдай" руският държавен глава заяви: "Не виждаме необходимост да го правим - нито от политическа, нито от военна гледна точка". Той добави, че предишните му предупреждения за готовността му да използва "всички средства, в които разполага, за да защити Русия" не са дрънкане на оръжие, а просто реакция на западни изявления за възможно използване на ядрено оръжие.