Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в петък в социалната мрежа Telegram, че Украйна подготвя контранастъпление в Бахмут, съобщи агенция Ройтерс.

"Да, добре известен факт е, че противникът подготвя контранастъпление. Разбира се, ние правим всичко възможно това да не се случи", написа Пригожин.

В друга своя публикация той добави, че за да се противопостави на Украйна, военната групировка е отворила центрове за набиране на нови бойци в 42 града, тъй като се стреми да попълни редиците си след тежки загуби в боевете за украинския град Бахмут. 

Променяйки тактиката, неотдавна Пригожин се насочи към фитнес залите, където да отвори наборни пунктове, за да привлече потенциални новобранци. "В 42 града на Руската федерация са открити наборни центрове на "Вагнер". Нови бойци идват там и се присъединяват към нас, за да защитаваме своята страна и своите семейства", казва днес той в изявление, публикувано от пресслужбата на компанията. То беше придружено от списък на тези наборни центрове, повечето от които изглежда са открити във фитнес зали и клубове по бойни изкуства. Пригожин обаче не уточни колко наемници възнамерява да привлече чрез тези центрове и в какъв срок. 

Шефът на "Вагнер" също така обяви, че снабдяването с боеприпаси се е подобрило, но продължава да има причина за безпокойство.

ЧВК "Вагнер" води някои от най-ожесточените боеве в опита на Русия да превземе Бахмут, където украинската армия все още се държи след повече от седем месеца на изтощителна война - кървава кампания, която Евгений Пригожин нарича "месомелачката".

Борел: ЕС изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия

"Европейският съюз тази година на практика изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия", каза ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел.

"По отношение на санкциите срещу Русия, има малко повече, което може да се направи, но можем допълнително да увеличим финансовата и военна подкрепа за Украйна", каза още той.

През изминалата година ЕС одобри 10 пакета санкции срещу Москва, които имат за цел да направят финансирането на войната по-трудно и да лишат Русия от технологично оборудване и резервни части за оръжия, които да бъдат използвани срещу Украйна.

Според Борел сега трябва да се обърне специално внимание на предоставянето на финансова помощ на Украйна.