"Европейското предложение за старт на преговори с Република Северна Македония включва всички македонски позиции и забележки и преговорите могат да започнат веднага след одобрението му", са подчертали на срещата си председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и премиерът на страната Димитър Ковачевски, съобщават от правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Шарл Мишел отново е подчертал подкрепата и ангажираността на Европейския съюз за започване на преговори със Северна Македония, като е посочил, че това са ключови моменти за напредъка на страната от икономическа, политическа и социологическа гледна точка.

Според Ковачевски подкрепата на Европейския съюз в процеса на интеграция на Северна Македония е от особено значение за държавата за изпълнение на основната стратегическа цел - пълноправно членство в ЕС. Той е информирал, че през последните дни предложението на френското председателство е обсъдено на консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите, както и с опозиционните партии.

В рамките на еднодневното си посещение в Скопие председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще присъства на днешното правителствено заседание, пише в съобщението.

Двамата дадоха и пресконференция след срещата. 

Предложената преговорна рамка е предложение на 27-те държави-членки на ЕС. Тя отговаря на всички забележки на Република Северна Македония и е основа за напредъка на страната и възможност за това, което чакаме 17 години. Предложението е в пълно съответствие с резолюцията на парламента за позициите на страната в спора с България, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на пресконференция след разговорите си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на еднодневно посещение в Скопие.

"От нас зависи решението за бъдещето на страната и на гражданите, които заслужават да живеят по европейски стандарти. Никой не е успял да асимилира македонския народ, нито го асимилира, нито ще го асимилира. Ще имаме време да затворим отворените въпроси със съседите, стига и двете страни да са коректни. Сега е моментът, в който да излезем от ежедневната политика и да действаме държавнически, отговорно и последователно", каза Ковачевски.

"Първата междуправителствена конференция може да бъде организирана в следващите няколко дни, ако предложението бъде прието от Република Северна Македония", каза Шарл Мишел, който допълни, че предложената преговорна рамка е балансирано решение и целта е ясна - преговорите да започнат.

"Македонският език е вашият език и цялото европейско законодателство ще бъде преведено на вашия език. Систематично ще стоя зад вашите демократични права. Вие сте пример за мултиетническа държава и ако промените конституцията си, това ще отвори преговорите. Решението е ваше, ваш суверенен избор", каза Шарл Мишел.

Димитър Ковачевски уточни, че предложената от ЕС преговорна рамка не е била разглеждана на днешното заседание на правителството, че след като бъде подготвен вторият протокол, който трябва да бъде подписан между България и Северна Македония, всички документи ще бъдат внесени в парламента на страната, където да бъде взето решението дали да бъде направена следващата стъпка за начало на преговори или не.

На въпрос за протестите, които от няколко дни се случват пред правителството и на които се настоява преговорната рамка да не бъде приемана, Ковачевски заяви, че всеки има право да протестира, но това, което се случи в рамките на вчерашния ден и това, което научава, че се подготвя за тази вечер, е далеч от приемливото изразяване на лична или политическа позиция.

По-рано Шарл Мишел се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Двамата са изразили мнение, "че приемането на френското предложение ще даде възможност за започване на първата фаза от преговорите за присъединяване, което на практика ще деблокира евроинтеграцията на страната". В допълнение към това, отварянето на първата фаза ще представлява допълнителен стимул за напредъка и просперитета на Северна Македония, но също така ще има положително въздействие върху цялостната ситуация в Западните Балкани", пише в съобщение от президентството.

 

 

Снимка: Пресслужбата на Президентството на Северна Македония

Веднага последва и реакцията на Драган Ковачки от ВМРО-ДПМНЕ. 

"Предложението на ЕС за преговорна рамка е ултиматум, който съдържа всички български искания. Това, което правителството се опитва да представи като голям успех, всъщност е голяма дипломатическа катастрофа. Самата рамка съдържа протоколи или годишни доклади, чрез които България ще има пряко влияние и участие в промяната на учебници, паметници, ще влияе за промяна на исторически факти за събития и герои, които пряко засягат не само македонската история, но и македонската идентичност", заяви Драган Ковачки - депутат и член на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, призовавайки отново за протести днес.

Снимка: Фейсбук

Той категоризира като "унизителни и недостойни позиции за страната това друг да диктува уроците в учебниците, друг да диктува промените в конституцията, трети да диктува дали всяка критика е език на омразата или не". Ковачки призова правителството да се вразуми и "да се вслушва в гласа на народа и да не върви срещу волята му".

От ВМРО-ДПМНЕ настояват премиерът Ковачевски да приеме исканите от опозиционната партия промени в предложението и да организира "широк дебат в работни групи, в който да бъдат изслушани всички мнения", за да бъде изградена "обща национална позиция".

От опозиционната партия призоваха гражданите "мирно, достойно и масово да изразят своя вот срещу ултиматума", като протестът е свикан пред сградата на правителството тази вечер, но се предвижда шествието да мине през парламента и министерството на външните работи, което от ВМРО-ДПМНЕ определят като "институцията, отговорна за това дипломатическо поражение".