Китайският авиационен регулатор даде разрешение на севернокорейската компания "Еър Корио" (Air Koryo) да лети три пъти седмично от Пхенян до Пекин в периода от края на март до края на октомври, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Китайският държавен превозвач "Еър Чайна" (Air China), който преди пандемията също извършваше полети между двата града, засега не е кандидатствал за подновяването им, посочват от регулатора, който дава разрешения за всеки сезон.

Преди пандемията "Еър Корио" извършваше от 3 до 5 полета седмично от Пхенян до Пекин в зависимост от сезона и търсенето, както и до Шанхай и Шънян, макар и по-рядко, казва Саймън Кокъръл, главен управител на базираната в Пекин компания "Корио турс" (Koryo Tours).

Вчера самолет на "Еър Корио" кацна в Пекин за пръв път от началото на пандемията през 2020 г., което беше изтълкувано от анализаторите, че Северна Корея започва да се отваря за международни пътувания.

Не стана ясно кой е бил на борда на самолета, но според западни туристически компании, работещи в Северна Корея, става дума за специален полет, чиято цел е да прибере севернокорейци, останали в Китай след затварянето на границите заради пандемията.