Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е председателствал заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, която е обсъдила "нови политики за по-нататъшно увеличение на ядреното възпиране на страната и поставяне на стратегическите сили във висока боеготовност в съответствие с общите изисквания на изграждането и развитието на въоръжените сили на страната". Това съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от Йонхап и БТА.

На заседанието И Пьон-чол, известен с участието си в севернокорейската ядрена програма, заради което през 2017 г. бе подложен на санкции от САЩ, е бил избран за заместник-председател на Централната военна комисия.

КЦТА не съобщава кога се е състояло заседанието, но държавните медии в Пхенян обикновено съобщават за дейността на Ким на следващия ден след събитието, отбелязва Йонхап.

Това е първата публична поява на Ким след посещението в завод за торове на 1 май след 20-дневно отсъствие, което предизвика спекулации за здравето му, припомня Ройтерс.

На снимката, предоставена в неделя, 24 май 2020 г., от правителството на Северна Корея, лидерът Ким Чен Ун говори по време на заседание на Седмата централна военна комисия на Работническата партия на Корея. Независими журналисти не получиха достъп до отразяване на събитието, съобщи АП. Съдържанието на това изображение е предоставено и не може да бъде потвърдено, отбелязва агенцията.