Северна Корея обяви, че е извършила ден по-рано успешно изпитание на "свръхголяма многозарядна пускова установка", предаде агенция Ройтерс, като се позова на днешна информация на официалната информационна агенция КЦТА.

Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) съобщи, че изпитанието е имало за цел да потвърди тактическите и техническите характеристики на свръхголяма многозарядна пускова установка и е преминало успешно, предава БТА.

В неделя южнокорейският Комитет на началник щабовете съобщи, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег по посока Японско море. Според съобщението на южнокорейските военни ракетите са достигнали максимална височина от 30 километра, а дължината на полета им е била 230 километра.

"Този род действия от страна на Северна Корея в ситуация, в която целият свят преживява трудни времена във връзка с Ковид-19 са неуместни и ние призоваваме за тяхното незабавно спиране", посочиха южнокорейските военни в изявление.

"Оперативното разполагане на оръжейната система на свръхголямата многозарядна пускова установка е ключов момент от огромно значение за осъществяването на новата стратегическа цел на партията за национална отбрана", е цитиран да казва заместник-председателят на управляващата партия в Северна Корея по време на теста.

Това е четвъртото изпитание на Северна Корея от началото на годината след тримесечно затишие. По-рано този месец лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун ръководи военни учения, по време на които също бяха изстреляни балистични ракети с малък обсег на действие.