Северна Корея е изстреляла три неидентифицирани снаряда от източния си бряг, съобщи армията на Южна Корея, цитирана от световните агенции.

В съобщение на генералния щаб на Южна Корея се казва, че армията е засякла три изстрелвания от град в провинция Южен Хамгьон.

През последната седмица Северна Корея изстреля още два снаряда с малък обсег от района на град Вонсан на източния бряг на страната.

"КНДР днес (9 март) в 07:36 местно време от района на град Сондок в провинция Южен Хамгьон изстреля няколко снаряда на късо разстояние в посока североизток към Японското море", се казва в съобщението. Според южнокорейските военни снарядите, изстреляни от КНДР, са прелетели 200 км и са достигнали максимална височина от 50 км.

Разузнавателните агенции в САЩ и Южна Корея анализират получената информация за изстрелванията, съобщи агенция южнокорейската агенция "Йонхап".

"Нашите военни наблюдават ситуацията в случай на допълнителни изстрелвания и са в състояние на бойна готовност", заяви Сеул.

Това е второ подобно изстрелване от началото на 2020 г. През декември 2019 г. лидерът на КНДР Ким Чен Ун обяви, че скоро страната му ще въведе нови стратегически оръжия.