Северна Корея може би се подготвя за изстрелване на ракета, твърди американското обществено радио Ен Пи Ар (NPR), позовавайки се на сателитни снимки от изследователски комплекс близо до Пхенян, предаде Франс прес и БТА.

Радиото е получило кадрите от фирмата Диджитал Глоуб (DigitalGlobe), заснети преди срещата на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой в края на февруари, приключила с провал.

На тях се вижда, че на 22 февруари на обекта е имало автомобили и камиони, вагони и кранове. "Ако нещата се свържат, много прилича на онова, което правят севернокорейците, когато строят ракета", посочи пред радиото Джефри Люис, експерт в Института за международни проучвания Мидълбъри в Монтерей.

През юли 2018 година в. "Вашингтон пост" писа, че американските разузнавателни служби са засекли чрез сателитни снимки изграждането на една, а може би две нови ракети в този изследователски комплекс в Санумдон.

В четвъртък американски експерти, отново въз основа на сателитни снимки, съобщиха, че ракетният полигон Сохе (или Тончхан-ри), включващ площадка за изстрелване и инсталация за тестване на ракетни двигатели, "бързо е бил възстановен и вече си е възвърнал първоначалния оперативен статут". Неговото разрушаване беше едно от малкото конкретни обещания на севернокорейския лидер пред Съединените щати през последните месеци.

В сряда, след като експертите на Центъра за стратегически и международни изследвания и мозъчния тръст "38-и паралел" съобщиха за начало на възстановителни дейности на полигона, Тръмп предупреди, че ще бъде "много, много разочарован" от Ким Чин-ун, ако тези информации се потвърдят.