Северна Корея е дала над един милион артилерийски снаряда на Русия. Доставките са започнали през август тази година, твърди разузнаването на Южна Корея.

Армията на Русия използва 20 хиляди снаряда на ден за обстрелване на цели в Украйна. Цифрите са спаднали значително, защото в началото на конфликта Кремъл използваше 60 000 снаряда дневно.

Заводите за муниции на Москва не могат да смогнат с производството, поради което броя на артилерийските обстрели е започнал постоянно да намалява. Северна Корея обаче има огромни мощности в производството на артилерийски снаряди. Според някои фабриките за снаряди на Пхенян дори са в по-добро състояние от руските.

"Северна Корея работи на пълни обороти, за да задоволи руските нужди от боеприпаси, и също така мобилизира гражданите си, за да увеличи допълнително производството", отбеляза Ю Санг-бум, член на парламента в Сеул.

Има и признаци КНДР да е изпратила оръжейни експерти в Русия през октомври, за да консултират руски служители как да използват изнесените севернокорейски оръжия.

Доставките са правени с кораби и с влакови композиции. По-рано Белият дом заяви, че Северна Корея е доставила на Русия над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси. Белият дом публикува снимки, които според него показват, че контейнерите са били натоварени на кораб, плаващ под руски флаг, преди да бъдат доставени чрез влак до Югозападна Русия.

Според анализаторите в замяна Пхенян ще получи достъп до усъвършенствани руски технологии, които биха могли да подсилят въоръжените с ядрено оръжие войски на Ким Чен-ун.

В Южна Корея се опасяват, че КНДР може да получи технологии от чувствителен характер, които да засилят заплахата от програмата на Ким за ядрени оръжия и ракети. Въпреки това Националата разузнавателна служба смята, че е по-вероятно руската помощ да бъде ограничена до конвенционалните способности, като може би ще включва усилия за подобряване на остаряващите военновъздушни сили на Северна Корея.

Възможно е Пхенян да получава и руска технологична помощ, тъй като напредва с плановете за изстрелване на първия си военен разузнавателен спътник, уточни той, цитирайки казаното от разузнавателната служба по време на срещата.

След няколко поредни неуспешни опита за изстрелване през последните месеци Пхенян не успя да изпълни обещанието си да извърши трети опит през октомври. Южнокорейското разузнаване обаче смята, че Пхенян се намира във финалната фаза на подготовката за третото изстрелване, което е по-вероятно да бъде завърши с успех, добави законодателя.

Ким неведнъж е описвал възможностите за космическо разузнаване като изключително важни за наблюдението на военните дейности на САЩ и Южна Корея и за засилване на заплахата, която представляват неговите ракети, способни да пренасят ядрени бойци глави. Експерти твърдят, че решението да се срещне с Путин на космодрума "Восточний", основен център за изстрелване на сателити в руския Далечен Изток, подсказва за желанието на Ким да потърси руска технологична помощ за разработването на разузнавателни спътници, отбелязва АП.

Както Пхенян, така и Москва, отричат твърденията на Вашингтон и Сеул, че КНДР е предоставяла оръжие на Русия, отбелязва АП, цитирана от БТА.