Сестрата на иранския духовен лидер, аятолах Али Хаменей, днес разкритикува режима в Иран, определяйки го като деспотичен и изрази подкрепа за протестното движение, зародило се преди три месеца заради смъртта на младата иранка Махса Амини, арестувана от нравствената полиция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Противопоставям се на действията на моя брат Али Хаменей", пише Бадри Хосейни Хаменей в писмо, което бе разпространено днес до медиите от сина й, базиран във Франция - Махмуд Морадхани.

"Изразявам моята симпатия към майките, които плачат заради престъпленията, извършени от режима на Ислямската република от епохата на нейния основател, аятолах Рухола Хомейни до настоящия период на деспотичния халифат на Али Хаменей", допълва сестрата на Хаменей, която се намира в Иран.

"Винаги съм била и винаги ще бъда загрижена за иранския народ и особено за жените", пише още Бадри Хосейни Хаменей. Тя обвинява режима, че не носи нищо друго освен страдание и потисничество на иранците. "Иранският народ заслужава свобода и просперитет и неговият бунт е легитимен и нужен, за да бъдат зачетени неговите права", допълва още сестрата на аятолаха. Тя изразява надежда, че "тираничната власт" в Иран ще бъде свалена.

Сестрата на аятолаха добавя, че заради здравни проблеми не може да участва в протестите и се гневи на брат си, че не слуша гласа на народа.

Тя също така призовава влиятелния Корпус на гвардейците на Ислямската революция да се присъедини към народа, преди да е станало прекалено късно.

Според базирана в Норвегия иранска правозащитна организация в протестите в Иран са убити 448 души. Властите задържаха хиляди хора, от които 11 бяха осъдени на смърт.

САЩ и техните съюзници обвиняват аятолаха, че насърчава сблъсъците в страната. Иранските власти обвиняват Запада, че стои зад размириците.