Закриването на нравствената полиция в Иран заради вълната от недоволство в страната "няма да промени нищо" по отношение на надигането на иранското общество, заяви днес представител на германското министерство на външните работи, цитиран от Франс прес и БТА.

"Жените и мъжете на Иран излизат по улиците, за да защитават основните си права. Те искат да живеят свободни и независими. Ако тази мярка бъде приложена, тя няма да промени нищо", коментира говорителката на ведомството Андреа Засе.

"Нравствената полиция беше разпусната от онези, които я създадоха", обяви вчера главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери.

Новината за закриването на нравствената полиция бе възприета като жест към протестиращите след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини на 16 септември - три дни след задържането й от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите изисквания към облеклото на жените.

"Тези твърдения (за закриването на нравствената полиция - б. ред.) идват от главния прокурор, който няма правомощия да я закрие", подчерта Засе. "Очакваме да видим какъв ще е резултатът от това изявление, а до момента липсва официално потвърждение", добави тя. По думите ѝ протестиращите "не искат единствено закриването на нравствената полиция и отмяната на задължителното носене на хиджаб".

Само четири ирански реформаторски вестника споменаха днес закриването на създадената през 2006 г. религиозна полиция с цел да "разпространява културата на благоприличие чрез носене на хиджаб".