Посланикът на Турция във Франция ще бъде повикан във френското външно министерство, за да даде обяснение за изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че френският президент Еманюел Макрон е в "състояние на мозъчна смърт", предаде АФП, като се позовава на съобщение на френското президентство.

Това не е изявление, това са обиди. Посланикът ще бъде повикан в министерството, за да даде обяснения за това, посочи френското президентство.

Ердоган реагира остро днес на коментари на френския президент Еманюел Макрон срещу турската операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН). Макрон обяви, че Турция е предприела офанзивата си срещу Сирия като "свършен факт". 

Известно е, че Анкара смята СЗН за терористична организация и предприе военна офанзива в Североизточна Сирия на 9 октомври.

Френският президент казва, че НАТО е в мозъчна смърт. Уважаеми Макрон, виж, обръщам се от Турция, ще го кажа и в НАТО, първо ти провери твоята собствена мозъчна смърт, заяви Ердоган на церемония в Истанбул, критикувайки изказване на Макрон, че Турция не трябва да очаква подкрепа от НАТО за своята военна операция в Северна Сирия. Ердоган визира също изказване на Макрон по-рано този месец в интервю за сп. "Икономист", в което френският президент бе заявил, че НАТО е в "мозъчна смърт".

Миналия месец Макрон се срещна с Джихан Ахмед, говорителка на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили, които включват и СЗН. Макрон изрази пред Ахмед солидарността на Франция в борбата срещу "Ислямска държава".

Още вчера Анкара реагира остро срещу Макрон. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че френският президент подкрепя тероризма. Макрон не може да бъде лидер на Европа, като се колебае по този начин. В момента в Европа има празно пространство, той опитва да бъде неин лидер, каза още Чавушоглу о подчерта: той вече е поддръжник на терористичната организация и постоянно ги приема в Елисейския дворец.