Въпросът за ръководителя на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) Ферит Абди Шахин, известен и като Мазлум Кобани, е бил на дневен ред по време на визитата на турския президент Реджеп Ердоган в САЩ. Той е представил на Тръмп и на сенаторите видеозапис за "терористичните действия, в които е замесен Кобани", от който, както турският президент посочва, американският му колега бил силно впечатлен. Отделно Ердоган показал на Доналд Тръмп таен документ, отнасящ се до Мазлум Кобани, изпратен от ЦРУ до турската разузнавателна служба, става ясно от равносметката на посещението в турската преса. Коментарите относно срещата между Ердоган и Тръмп са разнопосочни. Някои проправителствени издания хвалят турския лидер, че е "получил желаното", а антитурските среди в САЩ са "научили урока си".

Опозиционните вестници обръщат внимание на запазващия се проблем с руските ракети С-400 и на "нестихващата любов на Америка към ПКК и ФЕТО". Вестник "Йени шафак" пише, че на срещата в Белия дом между двамата президенти са се присъединили и сенатори по идея на Доналд Тръмп, който поискал от Ердоган лично да ги убеди в тезите на Турция.

"Ердоган обясни на антитурския фронт в САЩ истината за т.нар. арменски геноцид и за СЗН и техния главатар Ферхат Абди Шахин и каза, че те са "научили урока", пише в. "Стар".

По думите на турския лидер кръгове от противници на Тръмп полагат големи усилия да навредят на двустранните отношения. Ердоган е обяснил на Тръмп също така, че политизирането на исторически събития е голяма грешка, а различията трябва да се преодоляват чрез диалог. В този контекст "Стар" обръща внимание на факта, че след срещата с Ердоган сенаторът републиканец Линдзи Греъм е попречил на гласуването в Сената на резолюция, признаваща за геноцид убийствата на арменци в Османската империя през 1915 г.

"Никой лидер не е успявал да получи от Тръмп това, което иска така, както Ердоган", коментира Си Ен Ен. Западни издания коментират, че срещата в САЩ е завършила в полза на Турция. Според "Ню Йорк таймс" Тръмп е признал, че Ердоган има право по въпроса за бежанците, "Уолстрийт джърнъл" цитира думите на Тръмп, че е "голям фен" на Ердоган, а "Индипендънт" смята, че нещата са се развили в полза на Ердоган и отбелязва, че малцина са лидерите, които при администрацията на Тръмп са посещавали два пъти Белия дом. 

"Ердоган върна писмото (грубо писмо на Тръмп до Ердоган по повод операцията в Сирия, бел.ред.), Тръмп премълча". отбелязва "Велт".

Според анализаторите, Турция трябва да намери решение на проблема с руските системи за противовъздушна отбрана С-400, за да може да бъде осигурен напредък със страната по други въпроси.