Руското министерство на отбраната публикува видеозапис, за който се твърди, че показва посещение в Мариупол на неговия ръководител Сергей Шойгу. Министерството заяви, че посещението се е състояло в рамките на "работно посещение в зоната за специални военни операции".

Във видеото Шойгу е заснет на борда на хеликоптер, на улицата на селището и в сградата на медицински център. Той е придружаван от мъже в униформи на руското министерство на извънредните ситуации, някои от които са въоръжени.

Според министерството Шойгу е проверил работата на военно-строителния комплекс на руското министерство на отбраната в Мариупол "за възстановяване на инфраструктурата в Донбас". Министърът е посетил многофункционален медицински център, спасителен център на самопровъзгласилото се Министерство на извънредните ситуации на ДНР и нов квартал.

"Сергей Шойгу изслуша и доклад за изграждането на най-големия водопровод, свързващ Ростовска област и Донецката народна република. Водопроводът от река Дон до канала Северски Донец - Донбас ще снабдява с вода много населени места в региона", се казва в изявление на министерството.

На 4 март руското министерство на отбраната съобщи, че Шойгу е посетил зоната на "специалната операция" и е инспектирал команден пункт.

Руските войски се опитваха да превземат Мариупол още от самото начало на инвазията в Украйна. Те успяха да установят контрол над града към средата на май, след като последните украински защитници на Мариупол, които държаха отбраната на завода "Азовстал", се предадоха. В края на септември Русия анексира града заедно със самопровъзгласилата се ДНР.

Междувременно бе съобщено за ракетен обстрел на руска територия - системите за противовъздушна отбрана са се задействали в град Нови Оскол в Белгородска област, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков. По думите му са свалени три ракети.

В резултат на инцидента е пострадал един човек, който е получил рани от шрапнели по ръцете, каза Гладков.

Освен това са били повредени няколко фасади на сгради и електропроводи в няколко села на Новоосколска област.