Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Арктика, за да инспектира разположените там въоръжени сили. Това съобщи Франс прес, като се позова на неговото министерство и отбеляза, че този регион Москва е засилила военното си присъствие през последните години.

Шойгу "инспектира отдалечените гарнизони на Северния флот в Арктика" и подготовката на войниците за "защита на особено важни обекти" в тази стратегическа за Москва зона, съобщи министерството в Телеграм.

Руският министър, придружаван от ръководителя на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов, инспектира и основен полигон за изпитания на ядрени оръжия, където Съветският съюз е извършил почти всичките си опити с бомби. "Основните задачи на руския полигон в момента са подготовката и тестването на усъвършенствани образци на оръжия и военно оборудване", съобщи министерството, без да дава повече подробности.

През последните години, преди конфликта в Украйна, Русия значително засили военния си потенциал в Арктика. Тя възстанови няколко бази в този отдалечен регион, които бяха изоставени от съветската епоха, и разположи най-съвременни оръжия като противовъздушни системи С-400.

Освен с огромните си запаси от въглеводороди, регионът представлява интерес за Москва и заради Северния морски път, който се очаква да се превърне в основен морски маршрут между Европа и Азия, което е възможно благодарение на глобалното затопляне и топенето на ледовете.

На север през ледовете или на юг през Суецкия канал: кой морски път е по-сигурен >>

Русия разглежда влизането в НАТО на две други арктически държави - Финландия през април и Швеция - като заплаха за собствената си сигурност.