Ядрени ракети и нови бойни дронове бяха сред оръжията, показани на голям военен парад, организиран в Пхенян за лидера Ким Чен Ун и гостуващите делегации от Китай и Русия, съобщиха севернокорейските държавни медии, цитирани от световните агенции.

Снимка: AP/БТА

Дългоочакваният парад се проведе снощи, за да бъде отбелязана 70-ата годишнина от края на Корейската война, празнуван в Северна Корея като "Ден на победата".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Китайската и руската делегация, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, бяха първите високопоставени гости в Северна Корея откакто започна COVID пандемията.

Снимка: AP/БТА

Появата на двете делегации на събитие, на които са показвани ядрените ракети на Севера, забранени от Съвета за сигурност на ООН с подкрепата на Китай и Русия, е в контраст с предишни години, когато Пекин и Москва предприеха стъпки, за да се дистанцират от разработваните от техния съсед ядрени оръжия и балистични ракети.

Снимка: AP/БТА

Парадът включваше най-новите севернокорейски ракети Хвасон-17 и междуконтиненталните балистични ракети Хвасон-18, предаде държавната информационна агенция КЦТА. Смята се, че Хвасон-17 и Хвасон-18 имат обсег да поразяват цели навсякъде в Съединените щати.

Снимка: AP/БТА

Събитието включваше и прелитане от нови бойни и шпионски дронове, информира КЦТА. Съобщено беше също, че севернокорейският лидер е наблюдавал парада от балкон с изглед към централния площад в Пхенян, заедно с руския военен министър Шойгу и високопоставения представител на китайската компания Ли Хунчжун.

Снимка: AP/БТА

АП предаде, че столичните улици са били пълни с организирани зрители, които шумно изразявали одобрението си от видяното на парада.