Съединените щати смятат, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е отишъл в Северна Корея, за да осигури доставката на оръжия, необходими за проточващата се война срещу Украйна, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

По-рано тази седмица Шойгу направи необичайно посещение в Пхенян.

"Силно се съмнявам той да е бил там на почивка", каза лаконично днес държавният секретар на САЩ в Австралия, където участва в двустранна среща на министерско равнище, предава БТА.

Блинкън предположи, че визитата е част от опити на Русия се опитва да си осигури оръжия от свои съюзници.

"Виждаме, че Русия отчаяно търси подкрепа, оръжия, навсякъде където може да намери такива, за да продължи агресията си срещу Украйна", коментира той.

Държавният секретар на САЩ спомена посещенията на руския министър на отбраната в Северна Корея и преди това в Иран, "който достави на Русия много дронове, които тя използва, за да разрушава гражданска инфраструктура и да убива цивилни в Украйна".

Севернокорейски държавни медии съобщиха, че Сергей Шойгу е имал "приятелски разговор" с лидера на затворената комунистическа страна Ким Чен-ун.

Москва е исторически съюзник на Пхенян още от съветско време. Русия е една от малкото държави, с които Северна Корея има приятелски отношения, отбелязва АФП.