Русия ще увеличи своите сили по западните си граници след присъединяването на Финландия към ръководения от САЩ алианс НАТО, обяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на министерството, предаде Ройтерс.

Според Шойгу Полша, която е член на НАТО, вече е обявила планове за укрепване на военните си и той очаква значителни сили и въоръжение на военния алианс да бъдат разположени във Финландия, чието включване в него почти е удвоило дължината на сухопътната му граница с Русия.

Шойгу нарече влизането на Финландия в НАТО и бъдещото присъединяване на Швеция "сериозен дестабилизиращ фактор".

Двете скандинавски държави се отказаха от неутралитета, който поколения наред поддържаха по време на Студената война, за да поискат членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година, отбелязва Ройтерс.

Руският министър на отбраната каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента и се е превърнала в "главния инструмент на антируската политика на САЩ".

Шойгу отбеляза, че числеността на военните части на НАТО, идващи извън региона, които са разположени в Източна Европа, се е увеличил два и половина пъти от февруари миналата година насам и сега те са общо 30 000 души.

По-рано стана ясно, че Полша ще изпрати 2000 войници на границата си с Беларус, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи пред агенция ПАП, което е два пъти повече от поисканото от Граничната охрана, за да се спрат незаконните преминавания и за поддържане на стабилността, предаде Ройтерс.

Полша е все по-загрижена за граничния район, откакто стотици закалени в битки наемници на руската частна военна компания "Вагнер" пристигнаха в Беларус миналия месец по покана на президента Александър Лукашенко.

Снимка: БТА/АР

Беларус започна военни учения в близост до границата тази седмица и Лукашенко няколко пъти заяви, че възпира бойците от "Вагнер", които искат да нападнат Полша.

В Полша също така се наблюдава увеличаване на броя на мигранти предимно от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата през последните месеци. През последните две години Варшава обвинява Беларус, че събира групи от мигранти в бедни държави и ги препраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност.

"Това подсилване ще бъде не с 1000, а с 2000 войници", заяви Мачей Васик пред ПАП. "Това решение беше взето от Комисията по сигурността, това решение беше взето от министъра (на отбраната) Мариуш Блашчак."

ТАСС посочи, че попълнението ще бъде разположено по границата до две седмици.

Васик отбеляза, че всички опити за нелегално влизане в Полша на мигранти вече се организират от беларуските власти.

Ако имахме истински граничари от другата страна, а не служби за трафик, такова нещо изобщо нямаше да има, каза той.

Латвия също укрепва границите си с Русия и Беларус

Латвия засилва мерките за сигурност в граничните с Русия и Беларус административни територии в районите на Лудза, Краслава, Аугсдаугава и Даугавпилс, обяви на официалната си интернет страница латвийското правителство, цитирано от Укринформ.

"Заповедта е издадена, за да се осигури непристъпността на държавната граница и да се предотврати заплаха за държавата, като се имат предвид прекалено многото опити да се премине незаконно латвийско-беларуската граница", се казва в изявлението.

Министерството на вътрешните работи на Латвия поясни, че Литва и Полша са получили информация за опити да се пресекат техните граници откъм Беларус.

По данни на латвийските власти, цитирани от Укринформ, от 11 август 2021 г. 14 000 души са се опитали да навлязат в територията на страната на места извън граничните пунктове. В същото време от януари тази година 282-ма души, включително 117 деца, са влезли в Латвия по линия на хуманитарно подпомагане.

През 2021 г. се забеляза рязко засилване на потока на мигранти, опитващи се нелегално да преминат през беларуската граница с Латвия, която всъщност е граница на Европейския съюз. ЕС обвини за кризата с мигрантите беларуските власти, твърдейки, че беларуските правоохранителни служби не само са се провалили в опита си да спрат незаконните мигранти, но и умишлено са ги отвеждали до граничните райони.

Поради миграционната криза Литва и Латвия обявиха извънредно положение в граничните с Беларус територии. Литва и Полша издигат допълнителни заграждения по границите си с Беларус. Това лято двете страни започнаха да укрепват граничната си линия с Беларус, след като наемниците от руската частна военна компания "Вагнер" се установиха там след краткия си бунт в края на юни.