Руският външен министър Сергей Лавров ще посети утре Северна Корея и ще разговаря с колегата си И Йон-хо за ситуацията на Корейския полуостров, съобщи руското външно министерство.

Лавров ще посети Пхенян по покана на севернокорейския си колега, отправена, когато той посети Москва през април, се уточнява само в лаконичното съобщение.

На 9 април севернокорейският първи дипломат пристигна в Русия на посещение. Още на същия ден той проведе разговори със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, а след това с вицепремиера Юрий Трутнев "в приятелска и конструктивна атмосфера", както обяви Москва, а след това и с Лавров.

Визитата ще се състои е в момент, в който Вашингтон и Пхенян се подготвят за евентуална среща на високо равнище в Сингапур идния месец. Последно американският президент Доналд Тръмп съобщи, че тя вероятно ще се проведе на 12 юни. Вчера висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пристигна в Сингапур, което беше счетено като най-новата индикация, че насрочваната и отлагана среща все пак ще се състои.