Високопоставен представител на севернокорейския режим ще отпътува за Ню Йорк през Пекин, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската национална информационна агенция Йонхап.

Предполага се, че Ким Йон-чхол, бивш началник на севернокорейското разузнаване, който сега отговаря за отношенията с Юга, ще проведе разговори за подготвяне на среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Ким Йон-чхол пристигна днес в китайската столица със севернокорейски пътнически самолет. Той има билет за полет на китайска авиокомпания от Пекин до Ню Йорк утре.

Първоначално е било предвидено Ким Йон-чхол да отпътува днес за Вашингтон. През деня обаче той ще има разговори на летището на Пекин с представители на китайските власти, каза източник на Йонхап, пожелал да запази анонимност.

Ким Йон-чхол е основен участник в преговорите между Северна и Южна Корея. Визитата му в САЩ може да е ключова за подготовката на евентуалната историческа среща на върха между Пхенян и Вашингтон.

Предвидено бе Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат на 12 юни в Сингапур. Президентът на САЩ отмени срещата, но впоследствие изпрати сигнали, че тя все пак може да се състои.

Висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пристигна снощи в Сингапур, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Това е най-новата индикация, че насрочваната и отлагана среща на върха САЩ - Северна Корея ще се състои.

Ким Чхан-сон, де факто началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили, отпътува за Сингапур през Пекин снощи.

Наред с това екип от американски правителствени служители, включително заместник-началникът на кабинета на Белия дом Джо Хагин, отпътува снощи от американската военновъздушна база Йокота в Япония за Сингапур, посочва Ройтерс.

Белият дом съобщи, че подготвителен екип пътува към Сингапур, за да се срещне със севернокорейци.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че в дните преди срещата Тръмп - Ким може да има и още негови непредвидени срещи с Ким, като тази в събота в граничното село Панмичжон в демилитаризираната зона.