Американският сенатор Елизабет Уорън, която е прогресивен демократ и която разменя остри обиди с президента Доналд Тръмп, обяви днес, че е създала проучвателен комитет за издигане на кандидатурата си за президентските избори през 2020 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уорън, сенатор от щата Масачузетс, известна в партията си като радикален либерал, разпространи видеозапис, в който представя виждане как да се създадат възможности за всички американци, а не само за богатите.

"Всеки човек в Америка трябва да има възможност да работи усърдно, да играе по едни и същи правила и да се грижи за себе си и близките си", написа тя в Туитър. "Именно за това се боря и именно затова създавам проучвателен комитет за (кандидатура за) президент. Имам нужда да бъдете с мен", добави Уорън.

През септември тя обяви, че ще обмисли сериозно възможността да се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за претендент, който да се яви на изборите през 2020 г. срещу Тръмп. През цялата предизборна кампания през 2016 г. двамата имаха чести словесни сблъсъци. Тръмп дори веднъж осмя твърдението на Уорън, че произхожда от коренното население на Северна Америка и я нарече "Покахонтас". Тръмп възразява, че тази връзка е твърде далечна и че сенаторката я използва, за да извлича изгоди за кариерата си. 

На церемония преди година в чест на хората от племето навахо, служили в американската армия като шифровчици-преводачи през Втората световна война, Тръмп каза: "Вие сте били тук много преди нас. Нищо, че имаме представителка в Конгреса, която - както се твърди - е там отдавна. Наричат я Покахонтас", опита да се пошегува Тръмп, но предизвика само неловко мълчание.

Уорън е един от създателите на така нареченото Бюро за финансова защита на потребителите. То бе създадено след финансовата криза от 2008 г. и е един от силните гласове в американския Сенат по финансовите въпроси, отбелязва Ройтерс.Тя е също бивш преподавател по право в Харвардския университет, а през 2016 г. агитираше в полза на кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън и беше нарекла Тръмп "несигурен" човек, воден от омраза и алчност.