Сенаторът Линдзи Греъм предупреди, че изтегляне на американските сили от Сирия без план ще доведе до хаос и до ситуация, по-лоша и от тази в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Греъм говори днес пред журналисти в Анкара, ден след като разговаря с турски отговорни представители. Сенаторът републиканец заяви, че "целта за унищожаване на ИДИЛ ("Ислямска държава") не е постигната". Той изрази надежда президентът Доналд Тръмп да отложи изтеглянето от Сирия, докато "Ислямска държава" не бъде унищожена.

Миналия месец Тръмп заяви, че "Ислямска държава" в Сирия е победена и че той ще изтегли американските сили от страната. Остава неясно обаче кога американците ще се изтеглят от Северна Сирия, където Турция и сирийското правителство на Башар Асад са готови да запълнят вакуума, отбелязва Ройтерс.

Районът на град Манбидж в Северна Сирия се контролира от кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН), които Турция смята за разклонение на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Сенатор Линдзи Греъм също заяви днес, че политическото крило на СЗН е свързано с ПКК.

Сенаторът съобщи, че шефът на Съвета на началник-щабовете на САЩ Джоузеф Дънфорд разработва съвместно с турски военни план за прогонване на частите от СЗН далеч от турските граници.

"Изтегляне, което не взема предвид основните точки, които посочих, няма да сложи край на войната срещу ИДИЛ ("Ислямска държава"), а ще даде начало на нова война", каза Линдзи Греъм. "Тази война ще бъде неизбежна за Турция, да нахлуе в Сирия и да прочисти въоръжените елементи, които смята за заплаха за своя суверенитет", посочи той.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на среща с американския сенатор вчера, че САЩ не са спазили обещанията си от пътната карта за Манбидж, която предвижда извеждане на кюрдските формирования от този район, съобщава ТАСС. Турският военен министър отново заяви, че СЗН и ПКК са една и съща структура, и предупреди, че Турция няма да позволи на южната й граница да бъде създаден терористичен коридор.