Сенатът на САЩ не успя да постигне решение за процедурните правила, които ще се прилагат в процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Лидерите на групите на сенаторите от двете водещи партии не успяха да се споразумеят снощи дали помощници на Белия дом могат да бъдат призовавани като свидетели. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова сенатори от републиканската партия да помогнат за излизане от затрудненото положение.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл подчерта, че процесът все едно не може да започне, преди председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да предаде процеса на Сената.

Едва след това горната камара на Конгреса ще може да започне процеса и да разреши спора за свидетелите "в движение", добави той.

Американският президент Доналд Тръмп е пред отстраняване, а процедурата по импийчмънт е в ход. Долната камара на Американския конгрес призна американския президент за виновен по две обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

В историята на Съединените щати това ще е третият президент, който се изправя пред такава процедура по отстраняване.

Досега долната камара е гласувала за импийчмънт на двама президенти - Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. И двамата остават на поста.

Камарата на представителите е долната камара на Конгреса.

След като американския Сенат постигне консенсус за процедурата, предстои съдебен процес.

Залозите са, че отстраняването от Белия дом няма да се случи. Защото ако Камарата на представителите е доминирана от демократите, то Сенатът е доминиран от републиканците. А Тръмп е републиканец.