Турската полиция задържа 7 души за бягството на бившият шеф на "Рено Нисан" Карлос Гон, съобщава Ройтерс. Твърди се, че магнатът е избягал от Япония, скрит в калъф на музикален инструмент, доктао е бил под домашен арест. Смята се и че се е скрил в Ливан. Интерпол го издирва с червена бюлетина.

Вътрешното министерство в Турция започна разследване на преминаването през страната на Карлос Гон.

Според турски медии сред арестуваните са четирима пилоти, мениджър на товарна компания и двама служители на летището.

В. “Хюриет” пък посочва, че турската гранична полиция не е била уведомена за пристигането на Гон и нито влизането му в страната, нито излизането му са регистрирани.

Милионерът, който до миналата година бе най-скъпоплатеният автомобилен бос в Япония, очакваше съдебен процес през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови. Той се превърна в най-известния беглец в света, след като преди дни стана ясно, че се е измъкнал от денонощното наблюдение на луксозния си дом в Токио и е пристигнал в Ливан, където е отрасъл и където го чакала ливанската му съпруга.

Ливанските медии разпространиха и версия, според която планът за бягство е измислен от жена му и осъществен от група наемници, маскирани като музиканти от оркестър. Те трябвало да забавляват милионера докато е под домашен арест по време на празнична вечеря. 

 Когато “музикантите” приключили изпълнението, високият около 1,65 м арестант се вмъкнал в голям калъф от инструмент с двойно дъно и така бил изнесен от къщата. После бил отведен на малко летище, откъдето го качили на частен самолет, чийто пилот нямал никаква представа кой се намира на борда.

“Става дума за изключително професионална операция - от началото до края”, казва източник на Ройтерс.

Според “Файненшъл таймс” няколко екипа са работили в различни страни по организирането на бягството и са имали поддръжници в Япония. Автомагнатът е имал три паспорта - френски, ливански и бразилски, но те са били иззети от японските власти след ареста му. Властите в Ливан обаче твърдят, че той е влязъл там легално.

По-късно от вътрешното министерство съобщиха, че Гон е влязъл с френски паспорт и ливанска лична карта. 

В четвъртък Интерпол издаде червена бюлетина за издирване и я прати на властите в Бейрут. Червената бюлетина е искане към полициите на държавите - членки на Интерпол, за временно задържане до екстрадиция. Тя не е заповед за арест.

Според местен журналист, който твърди, че се е срещнал с Гон, милионерът се готви да направи изявление на 8-ми януари. 

В четвъртък френски телевизии показаха снимка на Гон, седнал на отрупана с ядене и пиене маса в Бейрут, за да празнува Нова година заедно със съпругата си Карол и приятели.

“Исках мъжът ми да се върне при мен, знам, че той е невинен”, заяви Карол при пристигането на магната в Ливан.