Интензивен обстрел по населени места в Северна Сирия е бил извършен от турската артилерия. Това се казва в съобщение на ръководените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС), предаде кюрдската агенция Фърат.

В съобщението се казва, че обстрелът е бил извършен от зона за сигурност, формирана от турските военни през 2019 г.

При обстрела по района на Абу Рас Айн, където живеят над 7 хиляди души, включително и бежанци, са били нанесени големи материални щети, нанесени са били щети на жилища и стопански постройки, се казва в съобщението.

По информация на Фърат днес е бил обстрелван град Тал Рифат и граничният район Шерава, където са активни сирийските кюрдски Сили за защита на народа.

По сведения на в. "Аш шарк ал Аусат" за едно денонощие турските военни са прехвърлили 56 танкове и бронетранспортьори в Северна Сирия. Границата са пресекли и десетки военни камиони с биеприпаси и техническо оборудване.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).