Сблъсъци между протестиращи и полицията в молдовската столица Кишинев на поредния голям антиправителствен митинг.

Според началника на полицията Виорел Чернеуцяну са били задържани вече около 50 демонстранти, съобщава УНИАН.

Органите на реда блокираха пътя на протестиращото шествие на площада в центъра на града, предаде ТАСС.

Отделни протестиращи се опитаха да разкъсат полицейския кордон. Демонстрантите скандират "Долу диктатурата", "Оставка" и "Позор", както и лозунги срещу президентката на страната Мая Санду. 

В първите редици на протеста са депутати от опозиционната партия "Шор", които преговарят с полицията да им разреши провеждането на митинга.

Молдовската полиция обяви още часове преди антиправителствения протест, че е арестувала членове на "ръководена от Москва" мрежа, чиято цел е била дестабилизиране на тази малка бивша съветска република, предаде Франс прес и БТА.

След обиски снощи 25 мъже са били разпитани от следователи и седем от тях са били задържани, каза на пресконференция началникът на полицията Виорел Чернауцану.

Снимка: БТА

Агент е успял да проникне в групата, ръководена от молдовец от руски произход, каза полицейският началник, като се позова на "10 часа" изобличаващи видео и аудио записи.

"Тези хора дойдоха от Русия със специфична мисия за обучение", добави служителят.

Молдовските власти обясниха, че са действали, след като са "получили информация за организирането от руските спецслужби на действия за дестабилизация на наша територия чрез демонстрации".

Партията на избягалия проруски олигарх Илан Шор отново мобилизира привържениците си през последните седмици срещу проевропейското правителство на Молдова на фона на повишеното напрежение между Москва и Кишинев, отбелязва АФП по повод протеста в Кишинев.

Опозицията организира няколко митинга, като подозират именно партия "Шор", че плаща на участниците в протестите, пише още БТА.