Всекидневната сводка на британското разузнаване за войната в Украйна днес е посветена на темата за руските "фронтови творческите бригади", съобщава Би Би Си, цитирана от БТА.

На 14 декември министерството на отбраната на Русия обяви, че се създават две "фронтови творчески бригади" за поддържане на високото морално-политическо и психологическо състояние на военните. В тях ще влизат оперни певци, актьори и циркови артисти. Исторически музикални изпълнения и развлечения за военните се организират в много въоръжени сили по света, но в Русия те се асоциират преди всичко със съветските идеи за идеологическо и политическо възпитание, отбелязва Би Би Си.

Кадър от прессъобщението за бригадите, публикувано от руските държавни медии, показва артист, облечен в екип, който жонглира с няколко топки.

Докато организираните забавления за военните не са нищо ново, особено по празниците, британското министерство на отбраната отбеляза, че руските войници в момента са изправени пред големи загуби, лошо ръководство, липса на амуниции и оборудване и проблеми със заплащането, цитира сводката и DW.

Слабият боен дух почти сигурно ще продължи да е сериозен проблем за по-голямата част от руските сили. Но опасенията на войниците са свързани най-вече с много високото равнище на загубите, лошото ръководство, проблемите със заплащането, недостига на боеприпаси, както и с липсата на ясна представа за целите на войната. Усилията на творческите бригади едва ли ще могат да премахнат тези опасения, смята британското разузнаване.

По-рано агенциите предадоха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е инспектирал руските войски, участващи в така наречената от Русия "специална военна операция" в Украйна.

В съобщение на министерството на отбраната в "Телеграм" се казва, че Шойгу се е срещнал с военни на фронтовата линия и на команден пост, но не става ясно кога е била извършена визитата и дали Шойгу е посетил самата Украйна.

Видео, постнато заедно с изявлението на министерството, показва Шойгу във военен хеликоптер и две снимки, направени от въздуха на празни участъци земя.

Новината дойде ден след като руският президент Владимир Путин проведе заседание с висши руски военни, в това число и с Шойгу, за да чуе мненията им как би трябвало да продължи военната кампания в Украйна.