Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк обеща в интервю, че след шест месеца ще говори на живо по телевизията от Крим.

"След шест месеца ще отида специално на крайбрежната алея в Ялта, там имам любимо място. Гарантирам ви, че ще се включа оттам и ще говорим за това какъв ще бъде Крим", каза той в ефира на украинския телемаратон.

На думите на Подоляк последва реакция от Москва със заплаха това да стане от централния център за задържане "Лефортово" в руската столица Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев написа следното в Twitter: "Украинските напушени продължават да мечтаят за преки видеопредавания от Ялта и други места. Възможно е да се организира такова нещо. Директно от следствения изолатор в Крим. Въпреки че най-напредналите ще могат да си организират сесия от Лефортово".

Според някои публикации в западните медии украинските въоръжени сили не изключват настъпление към Крим. По-специално, бившият командир на украинските въздушно-десантни войски Михайло Забродски заяви пред сп. The Economist, че украинските военни са планирали операция за освобождаване на анексирания Крим през 2023 г. Според него обаче "все още има много битки, които трябва да бъдат спечелени".

Русия вероятно ще продължи да атакува енергийната мрежа на Украйна, газовата й инфраструктура и основните услуги за хората, заяви междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Правейки това, когато навлизаме в зимата, показва, че президентът (Владимир) Путин сега се опитва да използва зимата като военно оръжие срещу Украйна", посочи той пред журналисти на пресконференция в Букурещ преди двудневната среща на министрите на външните работи на страните членки на НАТО.

Не можем да оставим Путин да спечели, това би показало и на други лидери, че могат да постигат целите си чрез сила, посочи още Столтенберг, цитиран от Аджерпрес.

"Войната вероятно ще завърши на масата на преговорите, но резултатът от преговорите зависи от ситуацията на бойното поле", каза още той.

Министерската среща на НАТО е възможност да повторим едно ясно послание: "Подкрепяме Украйна", добави още Столтенберг.

Той добави, че очаква едно от посланията на министерската среща на НАТО да бъде за необходимостта от увеличаване на доставките на противовъздушни системи.

"Вярвам, че всички съюзници ще ратифицират присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", добави още генералният секретар на НАТО, като изрази благодарност към Румъния за подкрепата й в този процес.

От своя страна румънският президент Клаус Йоханис подчерта, че НАТО трябва да продължи с плана за подсилване на източния си фланг.

Решението за увеличаване на натовските войници и оборудване в източния фланг на алианса, взето на срещата на върха в Мадрид, трябва да влезе в сила възможно най-скоро, посочи Йоханис на съвместната пресконференция със Столтенберг.

Йоханис изтъкна, че в контекста на войната в Украйна е необходим повече от всякога "силен и солидарен" Северноатлантически алианс. Той добави, че целият черноморски регион се нуждае от подкрепа.

Междувременно украинската държавна енергийна компания (ЕКУ) съобщи, че е провела първото пробно закупуване на електроенергия от Румъния, предаде Ройтерс. Внесен е малък обем електроенергия, с мощност от 1 мегават, който не е използван за стопански цели.

Украйна е изправена пред остър недостиг на електроенергия, откакто Русия започна през октомври да атакува енергийната инфраструктура на страната с масирани ракетни удари. Това доведе до спиране на тока в много райони.

"Вносът на електроенергия може да се превърне в допълнително средство за стабилизиране на енергийната система на Украйна", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинската държавна енергийна компания.

Украинският държавен мрежов оператор "Укренерго" спечели на търг, проведен на 24 ноември, правото да внася електрическа енергия в Украйна, припомня ТАСС.

По-рано Украинската държавна енергийна компания съобщи, че два пъти е осъществила пробно закупуване на електроенергия от Словакия.