Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария бяха официално посрещнати вчера в Съвета за сигурност на ООН, където заеха мястото си на непостоянни членове с двегодишен мандат, спечелено безапелационно през юни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съгласно традиция, въведена от Казахстан през 2018 г., посланиците на петте държави поставиха знамената си редом с флаговете на останалите страни членки пред заседателната зала на Съвета.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо определи този ден като исторически, а швейцарският му колега Паскал Берисвил сподели, че изпитва "дълбоко чувство на смирение и отговорност" във връзка с това, че страните им за първи път влизат в състава на най-могъщия орган на ООН.

Малта става непостоянен член за втори път, Еквадор - за четвърти, а Япония - за рекордния 12-и път.

Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ са постоянни членове на Съвета с право на вето върху решенията му. Останалите 10 държави в него се избират от 193-членното Общо събрание на световната организация за двегодишен срок. Страните, които стават непостоянни членове, се избират на регионален принцип, така че в Съвета да има представители на различните континенти.

За много страни получаването на място в Съвета се смята за голямо дипломатическо постижение, което може да повиши престижа на страната в международен план и да даде на малките държави думата по основните международни въпроси, свързани с мира и сигурността.

Съветът изпраща мироопазващи мисии, може да одобрява санкции и да заема позиция относно конфликти и горещи точки, като наред с това разглежда въпроси като тероризма и контрола върху оръжията. Макар че много от темите присъстват постоянно в дневния ред, членовете на Съвета могат да използват предоставената възможност да насочат вниманието към възникващи проблеми или към въпроси от особен интерес за тях.

Страните често водят кампании за членство в Съвета в течение на години. Около 60 държави никога не са получавали място в Съвета от създаването му през 1946 г. досега.

Петте най-нови членове влизат на мястото на Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия, чийто мандат изтече на 31 декември.

Останалите настоящи членове с двегодишен мандат са Албания, Бразилия, Габон, Гана и Обединените арабски емирства.