Съединените щати са поискали Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание в понеделник за обсъждане на "заплахата за международния мир и сигурността, произтичаща от струпването на руски войски на границата с Украйна", съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Продължаваме да наблюдаваме, включително през последните 24 часа, струпването на още бойни сили, разположени от руснаците, отново, в западната част на тяхната страна и в Беларус, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Той добави, че в Украйна ще бъде изпратена допълнителна военна помощ, която би следвало да пристигне в "сравнително кратък срок"

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви, че Съединените щати се надяват Русия да разгледа предложенията на Вашингтон и да се върне на масата за преговори, предаде Ройтерс.

Това изказване тя направи, след като САЩ предадоха на Русия писмен отговор на исканията й, свързани със сигурността.

"Ние сме единни, единни в предпочитанието си за дипломация. Но също така сме единни и в решимостта, че ако Москва отхвърли предложението ни за диалог, цената трябва да е бърза и сурова", каза пред репортери Нюланд.