Съветът за сигурност на ООН отхвърли снощи предложената от САЩ резолюция за продължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпейо след виртуалното заседание и последвалото онлайн гласуване на 15-членния Съвет, като изрази съжаление за резултата.

Единствените две страни, подкрепили проекторезолюцията, бяха САЩ и Доминиканската република. Две от постоянните страни членки на ключовия орган на ООН - Русия и Китай, гласуваха против. Останалите 11, сред които и главните европейски съюзници на САЩ - Франция, Великобритания и Германия, се въздържаха.

Срокът на действие на досегашното ембарго, въведено с решение на Съвета за сигурност преди 13 години, изтича на 18 октомври т.г. съгласно условията на ядреното споразумение между световните сили и Иран от 2015 г. Миналата година администрацията на президента Тръмп изтегли САЩ от споразумението.

"Днес Съветът за сигурност на ООН не успя да изпълни основната си мисия, която се състои в поддържане на международния мир и сигурност, - каза Помпейо. - Съветът отхвърли рационалната резолюция за продължаване на 13-годишното ембарго срещу Иран, и така даде възможност на световния спонсор на тероризма да продава и да купува конвенционални оръжия, които заплашват Европа, Близкия изток и други."

Той посочи, че САЩ ще продължат да работят за това режимът в Техеран да не може свободно да търгува с оръжия.

Предложението на Путин

В специално изявление руският президент Владимир Путин поиска спешна видеоконферентна среща на лидерите на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Германия и Иран, съобщи БНР. Според Путин така може да бъде предотвратена ескалацията на напрежението в Персийския залив.

Президентът Путин посочва, че дискусиите в Съвета за сигурност по иранския въпрос стават все по-напрегнати, ситуацията се изостря и звучат неоснователни обвинения спрямо Иран. Той заявява, че се разработват проекти за резолюции, насочени към разрушаването на предишните единодушни решения на Съвета.

Става дума за предложеното от Вашингтон удължаване на изтичащото през октомври оръжейно ембарго срещу Ислямската република, което Съветът за сигурност на ООН отхвърли.

Владимир Путин подчертава, че Русия продължава да подкрепя ядрената сделка с Техеран. Той определя сключването й като голямо политико-дипломатическо постижение, предотвратило заплахата от въоръжен конфликт и укрепило режима на неразпространение на ядрено оръжие.

Руският президент предлага на колегите си заедно да създадат механизми за гарантиране на сигурността и повишаване на доверието в района на Персийския залив.