Саудитският крал Салман и престолонаследникът Мохамед бин Салман приеха днес в кралския дворец в Рияд двама членове на семейството на убития журналист Джамал Кашоги, съобщи официалната саудитска информационна агенция СПА, цитирана от Франс прес.

В двореца са били приети един от синовете на Кашоги - Салах, и един от братята му - Сахел.

Кралят и принцът са изразили съболезнованията си на близките на журналиста, убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Саудитското правителство днес обяви, че на всички лица, замесени в убийството на Кашоги, ще бъде потърсена отговорност, "без значение кои са".

"Кралството предприе мерки, за да разкрие истината и да накаже лицата, които не са изпълнили задълженията си", както и тези, "пряко замесени" в убийството, "без значение кои са", се казва в декларация, разпространена от СПА, след редовното седмично заседание на саудитското правителство.

Декларацията беше огласена, малко след като турският президент Реджеп Ердоган призова предполагаемите убийци на Kашоги да бъдат изправени пред съда в Истанбул и изтъкна "умишления" характер на престъплението, в разрез с тезата, лансирана от Рияд през последните дни, че е станало случайно при сбиване.

По-рано турско издание цитира депутат, че части от тялото на журналиста са намерени в кладенец в консулството, но тази информация не беше потвърдена от властите.

"Международната съвест няма да се успокои докато всички замесени - извършители и поръчители, не бъдат наказани", обяви Ердоган.