Американският държавен секретар Майк Помпейо написа писмо до кубинското правителство, в което го призовава да освободи незабавно дисидента Хосе Даниел Ферер и всички политически затворници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В един необичаен жест между двете страни, които поддържат минимални дипломатически отношения, държавният секретар адресира отворено писмо до кубинския външен министър Бруно Родригес.

"Кубинският правозащитник Хосе Даниел Ферер беше несправедливо пратен в затвора за над 100 дни, той беше влачен, окован, бит и горен нееднократно от режима, който вие представлявате", се казва в писмото.

"Правителството на САЩ се присъединява към хора от гласове на международната общност, за да поиска незабавното освобождаване на господин Ферер", пише още Помпейо и уверява, че това ще бъде първа стъпка към по-добро бъдеще за Куба.

Вашингтон вече открито разкритикува пращането в затвора на дисидента, което създаде нов повод за търкане с Хавана, обвиняваща американското правителство, че води кампания за оклеветяване във връзка със случая с Ферер - лидер на най-голямата опозиционна формация в страната.

Куба, която отрича да има политически затворници, уверява, че задържането на дисидента на 1 октомври е свързано с правонарушения.

Снимка: Официален профил във Facebook

"Настоящите обвинения, които са неоснователни, срещу господин Ферер, се вписват в едно добре известно поведение на тормоз, насилие и произволни арести, насочени срещу кубинците, които искат само да защитават демокрацията и икономическите и политическите свободи", казва Помпейо в писмото до кубинския си колега.

"Докато няма демокрация и спазване на човешките права в Куба, и докато всички политически затворници не бъдат освободени, САЩ ще продължат да държат режима за отговорен за тези злоупотреби", допълва той.

Пет години след историческото сближаване на Вашингтон и Хавана по времето на Барак Обама, двете страни са отново в обтегнати отношения. Те не престанаха да се влошават от идването на власт на републиканеца Доналд Тръмп, който бързо загърби политиката на разведряване, подета от демократа Обама.