Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът е започнал планиране за създаването на космически сили, което ще бъде първото ново подразделение на въоръжените сили на страната от 1947 г. насам, пише USA Today, цитиран от "Фокус".

През юни Тръмп призова да се създадем шесто подразделение на въоръжените сили - космическите, редом с ВВС, армията, морската пехота, флота и бреговата охрана. Планира се основната им цел да бъде защитата на сателитите. "Време е да създадем космически сили на САЩ", заяви Пенс.

"Трябва да напишем нова глава във великата история на нашите въоръжени сили, да подготвим следващото бойно поле, където най-смелите и добри американци да бъдат викани да спират и побеждават новите поколения заплахи за нашия народ и нация", допълни той. Когато предложението за отделни космически сили бе отправено миналата година министърът на отбраната Джеймс Матис се съпротиви. Тогава той изтъкна, че това ще раздуе още повече бюрокрацията във военните сили.

Тъй като обаче създаването на нов вид въоръжени сили трябва да се одобри от Конгреса, Пенс заяви, че процедурата ще премине поетапно, като целта е Космическите сили да бъдат създадени до 2020 г. Той поиска от Конгреса да одобри допълнителен бюджет от 8 милиарда долара за следващите пет години.

В момента за космоса отговарят военновъздушните сили на САЩ.

Създаването на космически сили ще изисква одобрение на Конгреса. ВВС, найновото до момента подразделение на ВС, създадено през 1947 г. вече съдържа космическо командване, установено през 1982 г. 

Русия сменя ракетите "Протон" с "Ангара"

Ракета-носител "Ангара" ще може да замени "Протон" не по-рано от 2024 г., заяви пред журналисти председателят на научно-техническия съвет на държавната корпорация "Ростех" Юрий Коптев, цитиран от ТАСС. Той се изказа в рамките на конференцията "Нови технологии, материали и оборудване на руския авиокосмически отрасъл" в Казан, предаде БТА.

Решението днес е да се ориентираме към поява на вече функциониращите ракети "Ангара" към 2024 г., а след това използването на "Протон" да бъде преустановено, поясни Коптев. Той отбеляза, че използването на ракета-носител "Ангара" е свързано с екологични изисквания. По думите му, що се отнася до екологичните изисквания, забележки относно "Протон" били направени от колеги от Казахстан, където се намира космодрумът Байконур.

"Ангара" е семейство руски ракети-носители от различни класове, от леки до тежки, което е създадено, за да бъдат заменени ракетите "Протон-М" и "Рокот". За разлика от тях, ракетите "Ангара" използват екологично чисти съставки на горивото. Досега са извършени две изстрелвания на "Ангара" от космодрума Плесецк - през юли 2014 г. стартира леката "Ангара-1.2ПП ", а през декември същата година - тежката "Ангара-А5".