САЩ обявиха нова помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара, предаде Ройтерс.

В съобщение на министерството на отбраната се казва, че новата помощ ще включва боеприпаси за противовъздушната отбрана, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия.

По-конкретно боеприпасите ще са за системите "Пейтриът" и "Хаймарс", както и артилерийски снаряди.

Помощта идва от американските военни запаси, допълва БТА.

Тя трябва да помогне на украинците да си върнат окупираните от руските сили територии, заяви дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън.

Държавният департамент на САЩ знае, че бивш американски морски пехотинец е бил ранен по време на сражения в Украйна 

Държавният департамент на САЩ знае, че Тревър Рийд, бивш морски пехотинец от САЩ, който беше задържан в Русия, а след това освободен при размяна на затворници миналата година, е бил ранен по време на сражения в Украйна. Това заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, предаде Ройтерс.

"Господин Рийд не е участвал в никакви дейности от името на правителството на САЩ", каза Пател пред репортери и допълни, че не е имало никакво информиране на американското правителство за плановете за пътуване на Рийд до Украйна.

Рийд е бил транспортиран сега помощта на неправителствена организация до Германия за медицински грижи, съобщи Пател.

САЩ многократно отправиха предупреждение към американците да не пътуват до Украйна или да не участват в бойни действия там, а Държавният департамент предупреди, че в Украйна има съобщения, че руските сили издирват американски граждани в окупираните от Русия райони на Украйна за задържане, разпит или тормоз.

"Бяхме изключително ясни, когато казахме, че ако пътувате до Украйна, ако изберете да участвате в бойните действия там, то има съвсем реален риск от залавяне, смърт, телесна повреда. Това продължава да е нашата оценка", заяви Пател и отново предупреди американците да не да пътуват до страната.

Рийд беше освободен от Русия при размяна на затворници през април 2022 г. в замяна на руския пилот Константин Ярошенко. Освобождаването се състоя на фона на изострените отношения между САЩ и Русия във връзка с войната в Украйна. През 2019 г. Рийд беше осъден в Русия за застрашаване на живота на двама полицейски служители, докато е бил пиян по време на посещение в Москва.

САЩ нарекоха процеса срещу него "театър на абсурда".

Ярошенко пък беше арестуван от американските специални сили в Либерия през 2010 г. и осъден за заговор за контрабанда на кокаин в САЩ. Русия предложи размяна на затворници за Ярошенко през юли 2019 г. в замяна на който и да е американец. САЩ заявиха, че работят за освобождаването на други американци, задържани в Русия, включително Пол Уилън, който също е бивш морски пехотинец, а също и на Еван Гершкович, репортер на "Уолстрийт джърнъл".

Американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена от руски затвор през декември миналата година и разменена с руския търговец на оръжие Виктор Бут.