Съединените щати разкритикуваха днес Русия и Китай за мълчанието им след нападението срещу американското посолство в Багдад, предаде Франс прес и БТА.

Постоянното представителство на САЩ в ООН каза, че 27 членки на световната организация са осъдили атаката, извършена на 31 декември. Тяхната реакция "контрастира с мълчанието на Съвета за сигурност на ООН заради две постоянни членки - Русия и Китай - които се противопоставиха на приемането на декларация", осъждаща нападението, каза американската мисия в комюнике.

В текста се подчертава, че "когато се забранява на Съвета за сигурност да направи най-елементарно изявление за неприкосновеността на дипломатическите и консулските помещения, това заплашва" авторитета на този орган на ООН.

На 31 декември проирански настроени иракски демонстранти нападнаха посолството на САЩ в Багдад в знак на протест срещу американски удари по позиции на подкрепяното от Иран паравоенно формирование Катаиб Хизбула.

Тази групировка е обвинявана, че стои зад извършения дни по-рано обстрел срещу военна база в Северен Ирак, при която загина американски гражданин.

В отговор на нападението срещу посолството САЩ убиха в петък в Ирак иранския генерал Касем Солеймани и неговия иракски сътрудник Абу Махди ал Мухандис.