В условията на засилено напрежение с Китай САЩ планират да разположат до шест бомбардировача Б-52, способни да носят ядрено оръжие, във военновъздушна база в Северна Австралия, е съобщил в понеделник запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Специализирани съоръжения за бомбардировачите ще бъдат изградени в отдалечената база Тиндал на около 300 км южно от Даруин, столицата на австралийската Северна територия, е казал източникът, който е пожелал да остане неназован, защото не е упълномощен да говори публично по темата, съобщава БТА.

За първи път за предстоящото разполагане на бомбардировачите съобщи австралийската телевизия ABC, която се позова на американски документи.

Според ABC от американските военновъздушни сили са заявили, че възможността на САЩ да разположат бомбардировачи с голям радиус на действие в Австралия изпраща силно послание към евентуалните противници за способностите на Вашингтон да демонстрира въздушна мощ.

През миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха споразумение в сферата на сигурността, което ще осигури на Австралия технология да придобие подводници с ядрено задвижване. Това предизвика раздразнение от страна на Китай.

Разполагането на Б-52, които имат радиус на действие от около 14 хиляди километра, в Австралия би било предупреждение към Пекин в момент, в който нарастват опасенията от евентуално нападение срещу Тайван, е казала Бека Уосър, старши изследовател в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност.

През тази година САЩ разположиха бомбардировачи Б-52 във военновъздушната си база Андерсън на о. Гуам в Тихия океан.

На този фон Блинкън разговаря по телефона с китайския външен министър

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел в неделя телефонен разговор с министъра на външните работи на Китай Ван И, с когото е обсъдил войната на Русия срещу Украйна и заплахите, които тя създава за глобалната сигурност и икономическата стабилност, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на Държавния департамент.

С китайския си колега Блинкън е обсъдил още необходимостта от поддържане на отворени линии на комуникация и от отговорно управление на отношенията между САЩ и Китай, се казва в съобщението.