Командването на САЩ в Европа обяви преместването на E-6B Mercury, "самолет на Страшния съд", в база в Исландия.

E-6B Mercury е пристигнал в Исландия като част от "операция в зоната на отговорност на командването на силите на САЩ в Европа", се посочва в съобщение в Twitter.

E-6B Mercury е въздушен команден пункт, предназначен за управление на въоръжените сили в условията на ядрена война и комуникация с ядрени подводници. Самолетът е способен да контролира и изстрелването на ядрени оръжия.

По данни на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ той може да участва в учения в Арктика.

E-6B Mercury е разработен на базата на Boeing 707-320. Освен САЩ и Русия разполага със "самолети на Страшния съд", те са базирани на Ил-86.

През декември 2020 г. неизвестни крадци обраха изключително пазения и рядък самолет Ил-80, който служи като мобилен команден пост в случай на Трета световна война. От него могат да се дават заповеди за изстрелване на ядрени оръжия. Крадците са се сдобили с радиооборудване от самолета, съобщиха тогава руските медии.

Ил-80, чиято единствена задача е да служи като стратегическият въздушен команден пункт по време на ядрен конфликт, е бил на приземен за ремонтни дейности на летище в Ростовска област. Именно тогава неизвестни лица отворили люка за товар, проникнали в самолета и откраднали това, което бе описано като "радиооборудване".