Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Китай е бил "всичко друго, освен честен посредник", в опитите си да донесе мир в Украйна и "съвсем очевидно" е взел страната на Русия, предава Ройтерс.

Китай е предоставил на Русия "дипломатическа подкрепа, политическа подкрепа, икономическа подкрепа, реторическа подкрепа", каза Прайс на пресконференция, цитиран от БТА.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви в публикувани днес коментари, че Русия няма да възобнови участието си в договора за ограничаване на ядрените оръжия СТАРТ, докато Вашингтон не се вслуша в позицията на Москва, предаде Ройтерс.

В интервю за вестник "Известия" Песков заяви също, че НАТО, "като единен блок, вече действа не като наш условен опонент, а като враг", добавя БТА.

Говорителят на Кремъл каза още, че възстановяването на СССР е невъзможно, но има различни съвременни форми на интеграция, предаде ТАСС. Той припомни думите на държавния глава Владимир Путин, че човек който не съжалява за разпадането Съветския съюз, няма сърце, а човек, който иска да възстанови СССР, няма мозък.

"Струва ми се, че това е може би най-изчерпателното обяснение на възможното отношение към тези, които говорят за пресъздаване на СССР. Това е невъзможно", заяви Песков.

"Друг е въпросът, че съществуват съвременни форми на интеграция. Те са многопосочни и многоскоростни. Те съществуват в интерес на участващите държави. Най-модерната и най-бързата интеграционна форма в пространството на бившия Съветски съюз е Съюзната държава Русия-Беларус", посочи говорителят на Кремъл.

"Но това в никакъв случай не е завръщане към Съветския съюз или опит за неговото пресъздаване", подчерта Песков.