Решението на Съединените щати да предоставят на Украйна бойни танкове "Ейбрамс" (Abrams) е било взето под натиск от страна на Германия. Това се казва в неочаквано изявление на Вашингтон, цитирано от ДПА.

Президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил да предприеме тази стъпка, след като германците му казали, че не искат да изпращат своите танкове "Леопард", без САЩ също да се ангажират с изпращането на бойни машини от своя страна, заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от БТА.

Американските военни не подкрепиха изпращането на танковете "Ейбрамс", тъй като сметнаха, че машините не са подходящи за бойното поле в Украйна.

Изказването на Съливан, което идва само дни преди посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, противоречи на предишните изявления на Белия дом, както и някои от изявленията на германското правителство.

Въпреки многократните призиви от страна на Киев Шолц дълго време се колебаеше дали да предостави германски бойни танкове "Леопард" на Украйна. Той обаче промени позицията си миналия месец, след като Вашингтон се съгласи да предостави собствените си танкове "Ейбрамс", отбелязва ДПА.

Германският канцлер неведнъж подчерта колко тясно Германия координира действията си със съюзниците по въпроса за предоставянето на материална подкрепа за Украйна.

"Първоначално Байдън бе срещу изпращането им (бойните танкове "Ейбрамс"), защото военните му казаха, че те няма да бъдат от ползва на бойното поле в тази битка", заяви Съливан. Въпреки това, в интерес на "единството на съюза" и, за да гарантира, че "Украйна ще получи каквото иска", Байдън се съгласи да предостави танковете, нищо че "Ейбрамс" не са това, от което Украйна се нуждае в този момент, добави той.