Ще получи ли Украйна изтребители Ф-16 от САЩ?

Според Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ изпращане на изтребители Ф-16 "няма да бъде разумно използване на ресурсите", които са необходими на Украйна за победа във войната с Русия, пише украинската държавна агенция УНИАН.

Това е заявил конгресмен Адам Смит, който се явява най-високопоставеният представител на демократите в комитета. По думите му ще бъде много трудно да се съхранят тези самолети в бойни условия, предава CNN.

"Същността е в цената на подобен опит да се изпратят Ф-16 в Украйна - даже да докажем, че няма нищо по-важно от това оръжие, и да загубим цялото си време и ресурси в името на постигането на тази цел, в най-добрия случай ще съумеем да доставим в Украйна няколко Ф-16 в разстояние на година или може би 8 месеца, ако силно се напънем", коментира Смит.

Смит акцентира на това, че е "необходимо не само да се обучават пилоти, но и да се подготвят механици, летища, годни да приемат Ф-16, а също така да има в наличност всичките необходими резервни части, за да могат да функционират изтребителите".

Преди два дни председателят на комитета по външна политика в Камарата на представителите Майкъл Маккол заяви, че Конгресът ще продължи да оказва натиск върху администрацията на президента Джо Байдън във връзка с осигуряването на изтребители Ф-16 за Украйна, припомня УНИАН.

По-рано съветникът на Байдън - Джейк Съливан, заяви, че между президентите на САЩ и Украйна се е провел разговор, посветен на детайли около доставката на Ф-16 за украинските въоръжени сили.

По думите му поисканите от Киев изтребители в момента не могат да окажат нужния ефект при предстоящото контранастъпление на Украйна.