Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви пореден кръг санкции против Иран в отговор на неотдавнашните ирански ракетни удари по американските военни в Ирак.

Последните наказателни мерки, обявени за първи път от президента Доналд Тръмп в сряда, са насочени към металургичната индустрия на Ислямската република и към осем служители от най-високи нови, включително висши военни.

"Тези санкции ще продължат, докато режимът спре финансирането на глобалния тероризъм и се ангажира никога да няма ядрени оръжия", заяви Мнучин на пресконференция, в която участва и държавният секретар Майк Помпейо.

Кого удрят санкциите

Санкциите са насочени срещу осем високопоставени представители на режима в Техеран, които са работили за постигане на иранските цели за дестабилизация.

Санкционирани са и големи стоманопроизводители, производители на алуминий, мед и желязо в Иран.

Сред санкционираните 17 производители и компании, има и мрежа от три юридически лица, базирани в Китай и на Сейшелските острови, и един кораб, използван при покупката, продажбата и трансфера на ирански метали.

Сред санкционираните са и компании, участващи в доставката на компоненти на ирански производители на метали.

Какво е планирал Солеймани, според Вашингтон

САЩ са имали конкретна информация за надвиснала опасност - убитият ген. Касем Солеймани е планирал мащабни атаки срещу американски посолства и други обекти, заяви Майк Помпейо.

Той уточни, че Солеймани е планирал непосредствени нападения срещу американска инфраструктура, включително посолства, военни бази и други съоръжения в Близкия изток.

"Няма съмнение", че Иран е имал ясно намерение да убие американски войници с ракетната си атака срещу бази в Ирак, каза още дипломат №1 на САЩ.

Вярваме, че "вероятно" иранска ракета е свалила украинския боинг край Техеран. Преди окончателното заключение обаче предстои разследване, подчерта още Помпейо.