САЩ обвиниха вчера Русия, че финансира кампания за дезинформация в Латинска Америка, като захранва медии с пропаганда и фалшиви новини, целящи отслабване на подкрепата за Украйна и засилване на антиамериканските настроения, предаде Ройтерс.

"Крайната цел на Кремъл изглежда е да "изпере" през местни медии своята пропаганда и дезинформация по начин, който се възприема лесно от латиноамериканската публика", се посочва в изявление на Държавния департамент.

Руското посолство не е отговорило веднага на запитването за коментар.

Изявлението е последният залп на Вашингтон в опитите му да се противопостави на дезинформацията, използвана според САЩ от Русия за подпомагане на външнополитическите цели на Кремъл, отбелязват Ройтерс и БТА.

На 20 октомври САЩ публикуваха разсекретени разузнавателни анализи, изпратени до повече от 100 правителства, според които Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопават общественото доверие в почтеността на демократичните избори.

Във вчерашното изявление се казва, че Русия използва медийни контакти в Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Куба, Мексико, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай за разпространение дезинформация за отслабване на подкрепата за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия и подхранване на антиамерикански и антинатовски възгледи.

"Кампанията за манипулиране на информация" е координирана от три руски организации: The Social Design Agency (Агенция за социални проекти), Институт за развитие на интернет и "Структура", се посочва в изявлението като се уточнява, че тези организации кооптират местни медии и инфлуенсъри в Латинска Америка.

През юли Европейският съюз наложи санкции на Агенция за социални проекти и "Структура" по обвинение в разпространяване на пропаганда в подкрепа на руската война срещу Украйна.

Екипи в Русия създават съдържание, което се изпраща на "обработени" журналисти в Латинска Америка" за преглед, редактиране и в крайна сметка публикация в средствата за масово осведомяване", съобщи Държавният департамент на САЩ.

Външнополитическото ведомство на САЩ посочи испаноезичните онлайн новинарски медии Pressenza, създадена в Милано през 2009 г. и регистрирана в Еквадор от 2014 г., и базираната в Чили El Ciudadano, като основни ретранслатори на материал.