САЩ нанесоха въздушни удари по цели в Ирак, свързани с подкрепяни от Иран милиции, заявиха пред Ройтерс официални американски представители, които пожелаха да запазят анонимност.

Нападенията са в отговор на атаката на проирански милиции, които на 20 януари изстреляха няколко ракети по военновъздушната база "Айн ал Асад" в Ирак, съобщи ДПА. При атаката бяха ранени няколко души от американския персонал в базата и един иракски военнослужещ.

Според регионалното командване на въоръжените сили на САЩ въздушните удари са били нанесени по три цели на иракската милиция "Катаиб Хизбула" и други свързани с Иран групировки в Ирак.

Сред целите са били щаб на милицията и тренировъчни центрове и складове за снаряди, ракети и дронове, се казва в изявление на американското командване.

Нападенията срещу САЩ се разглеждат като отговор на помощта им за Израел във войната му срещу подкрепяното от Иран палестинско ислямистко движение "Хамас", отбелязва Ройтерс.

САЩ имат 900 военнослужещи в Сирия и 2500 военнослужещи в Ирак, които съветват и подпомагат местните въоръжени сили с цел да бъде предотвратено възраждането на "Ислямска държава", която през 2014 г. завзе големи части от двете страни, преди да бъде победена.