Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че САЩ ще наложат "значителни санкции" на Турция заради продължителното задържане на американския пастор Андрю Брънсън, предаде Ройтерс.

Тръмп призова Анкара незабавно да освободи пастора.

САЩ ще наложат "значителни санкции" на Турция заради продължителното задържане на пастор Брънсън - голям християнин, семеен човек и прекрасно човешко същество. Той страда много. Този невинен човек трябва да бъде освободен незабавно, написа Тръмп в Туитър.

По-рано днес американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че САЩ ще наложат санкции на Турция, ако не бъде освободен пастор Брънсън.

Турски съд нареди вчера пасторът да бъде поставен под домашен арест. Брънсън се намираше в затвор в Турция от октомври 2016 г.

Турските власти обвиняват Брънсън, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - ФЕТО, както и в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК). Анкара смята двете организации за терористични.

Малко след изявлението на Тръмп, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара не би толерирала заплахи от никого.

"Никой не диктува на Турция нищо. Няма да толерираме заплахи от никого. Върховенството на закона е за всички, без изключения", написа Чавушоглу в социалната мрежа "Туитър"